vrijdag 22 april 2011

Vandaag is het feest !


Vandaag is het Goede Vrijdag... Alle vrijdagen zijn goed : het weekend begint zo, de werkweek eindigt zo. Iedereen content. Denk niet dat ik de spot drijf met Goede Vrijdag, alleen is de betekenis verloren gegaan voor velen. Ik vier vandaag de dag, dat Iemand stierf maar niet heen ging. Zijn sterven was geen offer, Vader vraagt dat zeker niet van Zijn Zoon. Hij stierf omdat Hij Waarheid was, omdat de dood voor Hem geen betekenis had. Een Kind van God sterft niet, enkel in de ogen van dwazen die op de macht azen. Hij heeft de dood niet overwonnen, de illusie van de dood kende Hij niet, maar liet de anderen begaan, in de hoop dat ze ooit zouden inzien dat voor God de dood niet kan bestaan. Vandaag is voor mij een feest, de waarheid triomfeert over de wereld en het beest !

Laat je lichtje zien ....


Er straalt een licht van je uit, ook al kan of wil je daar niets van merken. Als ik toevallig, zelfs onopgemerkt, in je ogen kijk, dan ervaar ik een rijkdom, een eeuwige vraag om geluk, om erbij te zijn, om één te zijn. Je ogen nemen waar, maar dit werkt in twee richtingen, ze laten ook je binnenkant zien, en dat is raar. Je lichaam is geen eigen ding, je neemt ermee waar, maar het zet je ook in je blootje. Het licht of de ziel in je, laat zich bemerken. Stel je de wereld voor met alleen jij, dan heeft de wereld geen nut, dan ben je ook nooit zeker dat je er bent. Je hebt mij nodig om je zijn te bevestigen, net als ik jou nodig heb. Het licht smeekt om licht, ik smeek om jou, om samen met jouw het licht te kunnen zien. Ik weet het, licht is een icoon voor weten, beseffen, delen, maar licht plus licht is licht, duisternis verdubbelen of halveren blijft duisternis. En ik word bang in de duisternis omdat ik dan geen toekomst zie, enkel een duister verleden. Laat je lichtje stralen, laat je kind-zijn zien, ooit ontmoeten wij elkaar, en we zullen het licht zien !

woensdag 20 april 2011

Waar is de waarheid en wat is religie ?

Waar is de waarheid en wat is religie ? Het woord religie verwijst naar verbinding, een verbinding tussen God en mens, tussen mens en mens in God. Dat lijkt me een aanvaardbaar standpunt. Maar verbinding van een mens uit naar God of een andere is in onze wijze van leven zo goed als ondenkbaar. We zijn aangeleerd op te komen voor onszelf tegen alle anderen, en willen ons zeker niet laten domineren door een God die ons door anderen is aangeleerd. Dus nergens nog verbinding ! Wij missen die verbinding, het gemis maakt ons ongelukkig, want wat je ontbreekt maakt je on-heel, ziek dus. Zo voelen we ons aangetrokken om op zoek te gaan, naar de ontbrekende schakel, en we gaan dolen in de woestijn van onbegrip en agressie, dwalen steeds verder af en het gemis wordt steeds groter. Sommige religies leren u technieken, waarschijnlijk met de beste bedoelingen, maar de God die zij u aanleren, is een god uit mensenverstand ontsproten, even onvolmaakt als het mensenverstand. Neem daarbij nog de onware macht die de religies zich toeëigenen, een macht die een leugen is en heel vlug als zodanig wordt aangevoeld, en je staat weer nergens.
De waarheid moet je niet zoeken. Die ligt in je zelf, ligt op je te wachten, trek je eens terug in jezelf, blind voor alle religie en wijsheid die je is aangeleerd : maak je geest zuiver van de anderen en van jezelf. Eenvoudig gezegd : stap uit het toneel waarin je bent opgegroeid, en wordt een ogenblik dat onschuldig kind dat je bent. Denk aan je oorsprong, een Liefde die je gewild heeft, een wijze Vader die gewild heeft dat je bent, zoals Hij, met alle macht en glorie die je ook toebehoren, die je niet elders moet gaan zoeken dan in jezelf.